Cena ropy klesla na záver týždňa

10.05.2014 Celý región

New York 10. mája (TASR) - Cena ropy WTI klesla na záver tohto týždňa pod 100 USD za barel (159 litrov), čo za celý týždeň síce predstavuje rast, no ten bol len minimálny. Informovala o tom agentúra AP.

Dôvodom tejto takmer stagnácie je, že na cenu ropy pôsobili dva navzájom protichodné faktory. Na jednej strane je to rastúce napätie na Ukrajine a možné ďalšie sankcie proti Rusku, ktoré Západ z eskalácie napätia obviňuje. To by mohlo viesť k obmedzeniu vývozu ropy z Ruskej federácie, ktorá patrí k najväčším vývozcom surovín na svete. Tento faktor pôsobí na rast ceny ropy.

Na druhej strane však výraznejšiemu rastu ceny komodity bránia dostatočne vysoké zásoby ropy v USA napriek tomu, že minulý týždeň na prekvapenie viacerých analytikov ropné zásoby výrazne klesli. To znamená, že rafinérie nebudú musieť v nasledujúcich týždňoch prudko siahať do rezerv.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni klesla na záver piatkového obchodovania (9. mája) o 27 centov a obchodovanie ukončila na úrovni 99,99 USD (72,56 eura) za barel. V porovnaní so záverom predchádzajúceho týždňa je to len mierne zvýšenie, keďže 2. mája ukončila WTI na úrovni 99,76 USD/barel.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla na záver piatkového obchodovania o 15 centov a uzatvorila ho na úrovni 107,89 USD/barel. V porovnaní so záverom minulý týždeň je to prepad pod 108-dolárovú hranicu, keďže 2. mája uzatvárala cena Brentu na úrovni 108,59 USD/barel.
 

Vyberte región